Landstede Groep

Over Meander Bigband

HISTORIE....

In het schooljaar '96-'97 werd de muziektheaterproductie "Contrasten", onder regie van dramastudente Deirdre Swen, opgevoerd. Albert Dam - student Schoolmuziek aan het Conservatorium Zwolle - had in het kader van een projectstage de muzikale leiding. Vrij kort daarna kwam Albert met de vraag of hij op het Meander College een schoolorkest mocht oprichten.

Daarvoor waren twee redenen:
1. hij wilde een afstudeerscriptie schrijven over schoolorkesten en aan den lijve ervaren wat dat inhield;
2. hij had een groot voorbeeld in Anne Oosterhaven, dirigent van de Bogerman Bigband uit Sneek.

Het is hard werken geweest in het begin. Veel oud-leden worden misschien nog wel eens zwetend wakker als ze terugdenken aan de manier waarop ze werden gestimuleerd (of 'gedwongen') om op de repetities aanwezig te zijn. Het harde werken heeft veel opgeleverd. Naast de Meander Bigband kent de school inmiddels de Meander Junior Bigband (klas 1 en 2), het Meander Strijkensemble en Meander Vocaal (leerlingen met muziek als examenvak).

Meander BigBand met bus

Een paar jaar nadat Albert ook muzieklessen ging geven op het Meander, werd Martien Hovestad aangesteld als zijn collega. Beide muziekdocenten gaan binnen de lessen uit van hetzelfde principe. Muziek is een praktijkvak! Met de komst van Martien kreeg het examenvak eerst in het Havo en daarna in het VWO vorm. Tegenwoordig telt de school zo'n 60 examenleerlingen met het examenvak Muziek. Nieuw is in vanaf het schooljaar 2006-2007 de start van de klas "Podium Muziek". Dit is een speciale klas waarin kinderen (na auditie te hebben gedaan) twee lesuren per week extra muziek krijgen: vocaal (koor), instrumentaal en vaktheorie.

Naast het werk op het Meander is Albert in maart 2002 gestart met Jeugdsymfonieorkest "de Vuurvogel": een volwaardig 90-koppig symfonieorkest met leden uit Zwolle en omstreken. De school faciliteert en als tegenprestatie geeft het orkest jaarlijks een concert met Meander Vocaal.

Stel je vraag

Contact

Bel ons: (088) 850 77 70
Of mail naar: bigband@meandercollege.nl

 

Ons bezoekadres:
Meander College
Dobbe 37
8032 JW Zwolle